Un bine-cunoscut proverb spune că “ești ceea ce mănânci!”.
A fi un consumator care conștientizează importanța unui stil de viață sănătos, înseamnă și citirea corectă a etichetelor produselor alimentare.
Produsele alimentare furnizează organismului proteine, lipide, glucide, dar și minerale și vitamine, ajutându-l să funcționeze optim. În alegerea alimentelor este nevoie de o bună cunoaștere a nutrienților conținuți și, de aceea, citirea etichetelor este esențială.
În prezent, în mai multe țări sunt implementate sisteme moderne de inscripționare a alimentelor, care să ajute consumatorii, zi de zi, în alegerea optimă a produselor alimentare.
Nutri-Score este un sistem de etichetare dezvoltat de oamenii de stiinta francezi, care ajuta la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar. Spre deosebire de alte sisteme, afisajul colorat de la verde inchis la rosu, precum si clasificarea de la A la E, ofera o imagine de ansamblu rapida si faciliteaza selectia produselor alimentare printr-o comparatie directa.
Nutri-Score clasifica produsele alimentare pe baza principalilor nutrienti din alimente si le marcheaza prin culori: de la verde la rosu si cu litere de la A la E.
Produsele marcate cu culoarea verde si cu literele A si B sunt alimente pe care ar trebui sa le consumam mai des sau intr-o cantitate mai mare, iar cele marcate cu culoarea rosie si literele D si E contin o cantitate mai mare de componente care ar trebui limitate in alimentatia zilnica (de ex. grasimile saturate, zaharul, sarea), de aceea ar trebui consumate mai rar sau in cantitate mai mica.
Produsele marcate cu culoarea galbena (C) ar trebui consumate cu moderatie.
Nutri-Score ia in considerare atat nutrientii care ar trebui consumati mai des sau intr-o cantitate mai mare, cat si pe cei care ar trebui consumati mai rar sau intr-o cantitate mai mica, oferind o evaluare complexa si echilibrata a produsului.
Valoarea Nutri-Score este calculata pentru o portie de 100 de grame, iar produsele pot fi comparate direct, atat cu produse din aceeasi categorie, cat si cu produse din categorii diferite.
Trebuie menționat că valorile D și E nu semnalează neapărat un aliment dăunător sănătății tale sau de evitat, ci faptul că, raportat la cantitatea de 100 grame, produsul poate depăși doza zilnică recomandată de sare, grăsimi, calorii, etc
De exemplu uleiul de măsline sau uleiul de cocos, care ambele au beneficii multiple pentru sănătate, pot avea o valoare Nutri-Score mică deoarece aportul de grăsimi per 100 ml este crescut. Dar nimeni nu consuma 100ml de ulei / zi astfel incat ele raman extrem de benefice pentru o dieta sanatoasa.
Eticheta Nutri-Score explicata de Dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist:
"Alimentele nu sunt împărțite doar în două categorii: sănătoase și nesănătoase. Este important să înțelegem că mâncarea este sănătoasă, cu condiția să știm care este porția corectă. Iar pentru asta avem nevoie de un instrument și Nutri-Score poate fi acesta. Este vorba de un sistem de etichetare pe baza unui semafor de culori care împarte alimentele în 5 grupe, de la A la E. Principiul este simplu, nu este vorba de produse permise și interzise, ci de un consum optim, adaptat fiecărei categorii: alimentele din grupa verde A și B pot fi consumate mai des sau în cantitate mai mare, în timp ce alimentele din grupa roșie D și E se consumă mai rar sau în cantitate mai mică.
Nutri-Score se dovedește astfel o metodă utilă pentru educația consumatorilor, trebuie ca ei să știe că produsele bogate în zahăr și grăsime au o valoare calorică și nutritivă crescută, prin urmare porția va fi mai mică. În schimb alimentele care conțin multă apă și fibre au o densitate calorică mică, deci porția va fi mai mare.
Haideți să învățăm care e porția corectă și că există două categorii de alimente: alimente de bază, ce se consumă în fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi și alimente facultative, pe care le consumăm cu măsură, din când în când, pentru plăcerea gustului. Iar Nutri-Score ne ajută să facem diferența dintre ele."
SURSE:
Niavis utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a oferi o experienta de navigare cat mai buna, prin personalizarea continutului Niavis si a anunturilor pe care le afiseaza, pentru a dezvolta functii noi social media si pentru a analiza traficul website-ului. De asemenea, Niavis ofera aceste date partenerilor sai (retele sociale, de analiza a infromatiilor, de publicitate) care le pot combina cu alte informatii obtinute de ei direct sau indirect. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru, sunteti de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.